Tips & råd

På denna sidan hittar du tips och råd som hjälper dig att genomföra din fest på ett smidigt och riktigt sätt.

Att tänka på inför festen
Lagom stor fest
Stora fester
Matnyttiga tips
Dryck som smakhöjare
Dukningstips
Klädkoder

ATT TÄNKA PÅ INFÖR FESTEN

Att bestämma sig för att ha fest är ju faktiskt bara trevligt! Men många kanske avskräcks över att det kan bli mycket jobb. När man börjar fundera på var vi ska vara, hur många kan jag bjuda och hur jag får maten att räcka till? En stor del av planeringen kan vi på Stockmakaren hjälpa till med. Innan vi kan sätta igång behöver vi ändå din hjälp med ett par saker!

1. Vi vill givetvis veta varför du ska ha fest! Är det en firmafest, bröllop, födelsedagskalas, en välkommen-hem-tillställning? Det finns alltid skäl till att anordna ett kalas. Det behöver inte alltid vara högtidligt, men oavsett orsak eller storlek på bjudningen så börjar din festresa just här!

2. Den naturliga följden i festplaneringen är för vem, hur och när festen ska ske? Vem vill du bjuda och hur många kan det tänkas bli? Vilken inriktning ska festen ha? Ska det vara en temafest, cocktailmingel, picknick eller en trerätters middag? Vilket datum och tid passar bäst för dem du tänkt att bjuda? Tänk på att vara ute i god tid om du vill boka en festlokal.

3. Att sätta upp en budget för festen är ett bra sätt att kontrollera vad man tycker att man har råd med och vill lägga pengarna på.

4. När du vet vilken typ av fest du ska ha, var och när den kommer att ske samt vilken budget du har är det dags att bestämma menyn. Låt kreativiteten flöda, tänk på årstiden och framförallt att det faktiskt finns en tanke bakom festen – orsaken till varför du har den.

5. När du väljer Stockmakaren ser vi till att förverkliga dina idéer. Det enda du behöver göra är att berätta för oss vad du önskar. Vi kommer gärna med förslag på tema eller dekor för att skapa den rätta inramningen, dessutom har vi lokaler och tält som passar för en mängd olika typer av arrangemang.

6. Glöm inte heller bort inbjudningskorten, mixen av gäster, att vara tydlig om det är en temafest med speciell klädsel och vad som serveras så att dina gäster inte är mätta när de kommer eller hungriga när de går därifrån.
Svårare än så är det inte!

Tillbaka

ETT LAGOM STORT KALAS

Du behöver inte ha en stor fest för att anlita oss. Vi arrangerar fester för alla typer av tillfällen; dop, bröllop, släktmiddagar, överraskningsfester, minnesstunder, födelsedagskalas och mycket mer.

Funderar du på att ha ett kalas hemma, kan vi göra det smidigt, enkelt och bekymmersfritt. Tveka inte att höra av dig till oss. Det behöver inte bli så dyrt som du kanske tror. För vissa saker har du ju redan, såsom eget porslin en lokal och möbler. Dessutom kanske du har möjlighet att hämta maten själv direkt hos oss och då har du redan kommit ganska långt!

Det enda som krävs är att din beställning är för minst 20 portioner per rätt. Ring eller mejla till oss och berätta vad du vill ha, så hjälper vi dig med idéer, dryckesförslag och alla detaljer som du gärna lämnar i våra händer.

Glöm inte bort att vi kan hyra tält åt dig om husets fyra väggar är för få, men trädgården utanför desto större.

Hör gärna av dig så berättar vi mer.

Tillbaka

STORA FESTER OCH ARRANGEMANG

Att arrangera en riktigt stor fest på företaget eller privat kräver en hel del planering. Vi kan hjälpa dig med mer än bara mat. Vi har lång erfarenhet av stora arrangemang och hela event. Vi kan bistår dig i din planering och ser till att alla bitar faller på plats i god tid. Dessutom har vi duktiga kockar och kallskänkor som vet hur man lagar mat med kvalité till riktigt många gäster.

Vi har ett stort och upparbetat kontaktnät inom dekor, musik och blommor. Du väljer själv vilka detaljer du vill lämna över till oss, även om du är delaktig under hela processen för att godkänna de delar vi utför.

Förutom våra egna festlokaler känner vi till andra lokaler belägna runt om i Jönköping. Fråga oss gärna om bokningen av dessa! Vi har även möjlighet att göra större fester i tält, vilket vi tycker är ett roligt och trevligt alternativ till en traditionell festvåning. Vet du en plats som skulle passa för tältet, hör av dig så tittar vi på den!

Vår egen personal ser till att allt flyter under festen, till exempel servering, avdukning, garderob och bar. Vi ordnar även DJ och artister om ni har sådana önskemål. Man kan egentligen säga att vi kan ordna det mesta, bolla dina idéer med oss så ska vi förverkliga dem.

För oss spelar det ingen roll om det är ett arrangemang som pågår under flera dagar, en mässa som är belägen i en industrilokal eller en 40-årsskiva som har glamourtema. Vi har kompetensen inom både event- och matområdet och har möjlighet att ta emot beställningar för ett stort antal gäster och besökare. Hör av dig för en offert eller mer information.

Tillbaka

MATNYTTIGA TIPS

Möjligheter
God framförhållning ger dig större valfrihet inför din beställning.

Menyer och placeringskort
En fin och annorlunda inbjudan är en bra start på en trevlig tillställning. Vi ordnar gärna inbjudningskort, bordsplaceringar och menyer. Hör av dig så får vi se hur vi bäst kan hjälpa dig.

Utrustning
Porslin, vanligt eller ovanligt. Vi har det mesta av fiffiga köksattiraljer, udda skålar och vackra fat.

Linne
Dukar och servetter. Har du egna bord behöver vi måtten. Vi har en mängd storlekar att välja på.

Snyggt på borden
Blommor och andra stämningshöjare kan vara bra att tänka på. Vi hjälper gärna till med tips och kreativa idéer.

Maten
Varmt eller kallt? Är det lunch eller middag med varm mat föreslår vi en medföljande kock som lägger sista handen vid maten.

Personal
Bör vara på plats minst två timmar innan gästerna anländer. Under den tiden är det klokt att ta en stund tillsammans med vår ansvarige och gå igenom beställningen.

Dryckesförvirring
Vill du veta vilket vin som passar bäst till maten eller vad du ska servera till förrätten? Vi har duktiga vinkännare som älskar att dela med sig av sina kunskaper.

Snygga drinkar
Kan vi hjälpa till med personal för kvällens bar?

Klick
Minnen bleknar, även härliga, roliga och goda sådana. För att du ska slippa tänka på bilder som aldrig blev av har vi en duktig fotograf vi brukar anlita.

Isfritt
Har du inte tillgång till egen is, tar vi gärna med oss för en rimlig slant.

Välkommen
Marschaller, lyktor eller ljus är alltid trevligt vid uppfart, entré eller annan lämplig plats.

Garderob
Trevlig personal som hjälper till med ytterkläder kanske behövs?

Vegetarian eller allergiker
Matallergier och personer som föredrar vegetarisk mat blir allt vanligare. En uppskattad omsorg för de gäster som så önskar.

Maxad helkväll
Bra musik förhöjer det mesta och en snygg ljussättning skapar stämning bortom horisonten. Vi samarbetar med flera DJs, musiker, underhållare och ljud- och ljuskunniga personer.

Nattamat
Hungern brukar slå till framåt småtimmarna. Vi kan vickning. Pröva oss!

VIP
Har du en hedersgäst, toastmaster eller annan person vi bör känna till?

Bil, cykel, lastbil
Vi transporterar gärna maten till er. Den går även att hämta direkt hos oss.

Sova ut
Vill du sova gott och kanske lite längre? Vi kan sköta hela städningen efter festen.

Nöjd
Vi hoppas att det har varit riktigt lyckat och att allt har varit till belåtenhet!

Tillbaka

DRYCKEN SOM SMAKHÖJARE

En god middag förgylls med ett gott vin. Smaker som balanserar och harmoniserar med varandra och ger den perfekta smakupplevelsen. Ett dyrt vin behöver inte alltid vara det bästa alternativet, det handlar om att kombinera karaktären på maten med karaktären på vinet rätt.

Det finns en viss systematik i hur vin och mat komponeras. Vissa ingredienser harmoniserar med sträva viner, andra ingredienser bör inte alls kombineras med motsvarande vin. På Vin & Sprits hemsida hittar du många bra tips på hur man uppnår de rätta smaksensationerna vin och mat emellan.

Vi hjälper gärna till med val av vin, fördrink, alkoholfria alternativ och avec samt att beräkna hur mycket dryck som kan komma att gå åt under festen!

Tillbaka

STOCKMAKAREN DUKAR UPP

uppdukning

Känner ni er osäkra på ordningen inför dukningen? Vi har sammanställt ett par dukningsregler inför middagsbjudningen till er som inte har vår hjälp direkt på plats. Även om det egentligen inte är så svårt!

Att duka är ganska logiskt. Det mesta av det vi ställer fram på bordet skall läggas och ställas i den ordning vi skall dricka och äta. Vi äter förrätten före varmrätten, alltså ligger förrättsbesticken ytterst och så vidare.

Glas
Oavsett hur många glas du ska duka fram så ställer du dem från höger till vänster i den ordning de skall användas. Varmrättsglaset dukas alltid mitt för gästen. Vattenglaset står alltid längst till höger, därefter följer eventuellt snapsglas, vin- eller ölglas till förrätten, vin- eller ölglas till varmrätten, portvinsglas eller annat dessertvinsglas.

Bestick
Besticken placeras vid sidan av tallriken, gaffel till vänster och kniven till höger. Förrättsbesticken placeras ytterst och varmsrättsbesticken innanför, precis i den ordning som de skall användas- utifrån och in. Soppskedar placeras alltid till höger om tallriken. Dessertbestick läggs ovanför tallriken, gaffel och sked. Skeden ligger högst upp mot glaset och gaffeln skall sticka dig om du tar skeden med höger hand!

Servett
Enligt vett och etikett skall servetten ligga på tallriken eller till vänster om den! Men idag kan du egentligen lägga servetten hur du vill efter eget tycke och smak! Du hittar en mängd fina servettvikningar på Dunis hemsida:

 http://www.duni.se/Default.aspx

Stockmakaren hyr ut porslin
Känner du att ditt eget porslin är lite kantstött, att du saknar gafflar och knivar och inte har tillräckligt med vattenglas- att dukningen helt enkelt inte kan bli som du tänkt? Misströsta inte! Vi har porslin och hyrgods för festen. Dessutom ordnar vi med dukar, servetter och annan dekor om ni behöver det. Meddela oss vad du är ute efter och vill ha så lämnar vi priseruppgifter!

Tillbaka

KLÄDKODER

Även om det nu förtiden inte är lika viktigt att klä sig precis rätt, kan det ändå vara bra att känna till vad som menas med de klädselangivelser som anges i inbjudan. Finns det inget skrivet om klädsel, ja då är det upp till dig själv att välja!

Högtidsdräkt
När högtidsdräkt står angivet i inbjudan betyder det att du ska vara uppklädd till tänderna! Det är inte vilken festblåsa som helst som gäller.
* För henne: lång klänning, ända ner till golvet. Tvådelat är tillåtet. Färgen är valfri. Ju  
 lyxigare desto bättre, hembygdsdräkt fungerar. Handskar får man gärna använda.
* För honom: för honom gäller endast frack, militäruniform eller hembygdsdräkt. Tyvärr är
det inte gångbart att använda vare sig smoking eller mörk kostym.

Smoking
Nummer två i rankingen är smoking, och därmed den näst finaste i graden av klädsel.
* För henne: även här kan du använda en lång klänning, se dock till att den inte är fullt 
så galabetonad som den förra. En stilfull knäkort klänning fungerar. Nu får du däremot 
inte använda handskar.
* För honom: nu gäller svart eller mörkblå smoking, sidenslag på jacka samt 
sidenrevärer på byxor. Frack eller mörk kostym är inte att rekommendera.

Mörk kostym
På plats nummer tre hamnar mörk kostym. Vi pratar fortfarande strikt festligt!
* För henne: Klänning gärna i typiskt aftontyg, exempelvis siden eller sammet, får inte 
gå ner till golvet eller vara bar över axlarna. Det fungerar även med en byxdress med kjol och jacka.
* För honom: kostym i mörkt grått eller blått samt svart. Vit skjorta med sidenslips. Vill du använda fluga, se till att den inte är vit eller svart.

Kavaj
Att skriva ut kavaj innebär fortfarande att du ska vara fint klädd, men kavajtiteln tilldelas ändå plats nummer fyra i graden av uppkläddhet. Beroende på typ av fest är valfriheten ganska stor för både henne och honom.
* För henne: en inte alltför flott klänning, kjol eller dräkt.
* För honom: kostym med skjorta och slips eller fluga. Nu behöver kostymen inte längre 
vara mörk!

(Källa: ”Festfixaren, de bästa tipsen för en lyckad fest”, Linnea Johansson, ICA bokförlag