Recept och tips – arkiv

Recept

Caesar Dressing
2 klyftor färsk vitlök
2 ägg
120 gr parmesan, riven
60 ml balsamvinäger
60 ml rödvinsvinäger
15 ml Dijon senap
15 ml grov kornig senap
45 gr ansjovis fillets
15 ml salt
5 ml svartpeppar
340 ml olivolja
340 ml rapsolja

Blanda vitlök, ägg, parmesan, vinägers, ansjovis, salt och peppar i en skål. Använd mixerstav till den är len. Tillsätt sedan oljan sakta tills den är inarbetad.

Passa bra till dressing och marinad.

Torsksoppa
10 personer

400 gr tärnad potatis
1 liter vispgrädde
1/4 liter mjölk
1/4 liter fiskfond
400 gr tärnad lök
150 gr tärnad blekselleri
250 gr tärnad bacon
75 gr smör
1 kg torsk
10 gr hackad persilja
1 dl sherry

Koka potatisen i saltat vatten tills den nästan är klar, ta bort potatisen samt spara 2 dl av kokvattnet, låt potatisen svalna av, häll i grädden, mjölken samt fiskfonden och värm upp allt på spisen.
Stek löken, sellerin och baconet sakta i smöret tillsätt sherry och torsken, täck med lock och låt koka i ca 10 minuter.
Lägg den varma mjölk och gräddblandningen i torskgrytan, när allt har nått 72 grader lägg i potatisen samt smaksätt med salt och peppar, servera.

New York cheescake med hallonsås
Kakbotten
600 gr digestivekex
150 gr smör
Krossa kexen och blanda med smält smör och häll sedan I smord form, In i ugnen i ca 15 grader i sex minuter, ta ut och låt svalna.

Kaka
1,6 kg cream cheese
60 gr mjöl
540 gr strösocker
8 ägg
150 ml vispgrädde
15 gr vaniljsocker

Blanda osten så att den blir mjuk, blanda I mjöl, socker samt vaniljsocker, blanda sedan sakta I äggen och sedan även grädden.
Häll smeten i formen och baka i ugnen i ca 1 timme i 150 grader, obs!
Kyl kakan helt innan servering.

Hallonsås
400 gr hallon
200 gr strösocker
10 ml citronjuice
Blanda allt och mixa sedan såsen slät.

Skaldjursröra
6-8 personer

1 röd lök
3 dl majonnäs
1 ½ dl gräddfil
Saft från 1 citron
1 msk hackad dill
200 gr handskalade räkor
200 gr handskalade kräftor

  1. Skär löken i tunna strimlor
  2. Rör ihop lök, majonnäs, citron och gräddfil.
  3. Låt räkorna och kräftorna rinna av.
  4. Blanda i räkorna och kräftorna i majonnäs röraren.
  5. Smaksätt med peppar, salt, och hackad dill.
  6. Lägg upp det på t ex en rostad brödskiva som du ganerar med en dillkvist, citronskiva och en klick löjrom.

Mattips

Färsk svamp
Släng inte bort vattnet som bildas när du kokar eller steker färsk svamp. Det kan du använda till en god soppa eller sås. Har du gott om tid låter du vattnet koka in i svampen.

Snabbsås
Färdiga såser i förpackning fungera bra, med ett enkelt knep bli den delikat:
Fräs en halv gul lök eller en bit purjolök i smör tills löken har mjuknat. Tillsätt den färdiga såsen enligt anvisningarna och koka upp. Ansluta med några droppar citronsaft innan den serveras.
Du har nu snabbt och enkelt en riktigt god sås.

Saftigare kött

För att få saftigare kött ska ni tillag köttet på en lägre temperatur: 100 -110 grader.
Det innebär att det tar något längre tid. Använd stektermometer så vet ni när köttet har rätt temperatur.

När temperaturen är rätt ska ni ta ut köttet och låta det vila i 15- 20 minuter i folie innan ni skär upp. Det innebär att köttet hinner svalna något. Med en varm sås får ni upp värmen.