Recept och tips — arkiv 2

Recept

Sesamgrillat scampispett med limeaioli
16 jumboräkor
1 dl sesamolja
2 dl vegetabilisk olja
1 dl citronsaft
2 krm torkad chilipeppar
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk hackad persilja
2 krm svartpeppar
salt

Mixa citronsaft, salt, vitlök, persilja och chilipepper. Tillsätt oljorna långsamt under omrörning. Marinera räkorna en timme före grillning.

Limeaioli
2 äggulor
1 msk limejuice
1 dl vegetabilisk olja
2 klyftor pressade vitlök
Salt och peppar efter smak

Mixa äggulorna, vitlöken och limejuicen. Tillsätt oljan under omrörning. Smaka av med limejuice, salt och peppar.

Marinerad flankstek med bakpotatis och majskolv

1 kg flankstek eller annat kött
1 gul lök
2 dl vinägrett (1,5 dl matolja, 0,5 vinäger, 3 krm salt och 1,5 krm peppar)
2 dl teriyakisås
0,5 dl worcestershiresås
1 msk hackad persilja
1 tsk svartpeppar

Mixa alla ingredienser. Lägg flanksteken i en rymlig plastpåse, häll på marinaden och låt köttet marinera helst i 24 timmar.
Grilla biffen till önskad temperatur. Låt köttet vila i 15 minuter i aluminiumfolie innan du skär upp köttet.
Serveras med bakad potatis och grillade majskolvar.

Memphis Blues barbecue sås
Om du tycker om klassisk barbecue-sås ska du testa detta recept som passar perfekt till lamm, kyckling och fläsk.

2 ½ hackad gul lök
5 dl tomatjuice
7 dl ketchup
2 ½ dl HP-sås
2 ½ dl äppelscidervinäger
2 ½ dl svartvinbärs gelé
1,5 dl mörk sirap
1 ½ dl worcestershiresås
5 tsk liquid smoke
1 tsk chilipulver
1 tsk cayennpeppar
olja till stekning

Stek löken utan att den tar färg, tillsätt i resten av ingredienserna och låt såsen sjuda i 15 minuter. Mixa sedan såsen till en slät konsistens.
Vill du ha en rökigare smak eller sötare smak är det bara att hälla i mer Liquid Smoke eller mörk sirap/honung.
Såsen går bra att spara i kylskåpet.

Key Limepaj
1/2 pkt Digestivekex
25 g smält smör
2 burkar kondenserad mjölk
4 äggulor
½ – 1 dl limejuice beroende på smak
Några droppar grön karamellfärg

Sätt på ugnen 150°. Mixa sönder Digestivekex och häll i det smälta smöret .
Tryck ut blandningen i en 24 cm form med löstagbar botten. Ställen formen i ugnen i 10 minuter. Ta ut och låt kallna.
Vispa samman äggulorna och den kondenserade mjölken, men var försiktig så att du inte blandar för mycket. Blanda i limejuice och karamellfärg.
Låt blandningen vila i ca 15 minuter tills den får en tjockare konsistens.
Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 50 minuter på ca 115°. Låt pajen svalna, gärna i kylskåpet.
Garnera med vispad grädde och hallon.

Se äldre recept och tips »