Recept och tips — arkiv vårmeny 2011

Vårmeny

för fyra personer
Boursinostfyllda champinjoner på spentbädd
Saltimbocca med färskpasta och sparris
Crème Brulée

––––––––––––––––––––––––––

Boursinostfyllda champinjoner på spenatbädd
4 personer
20 champinjoner
200 gr boursinost
100 gr babyspenat
2 schalottenlök
2 msk vitt vin
Rengör champinjonerna och ta bort stammen. Stek champinjonerna i olja på hög värme i 2-3 minuter, salta och peppar. Fyll/spritsa champinjonerna med ost, ca 20 g per svamp. Gratinera svamparna i ca 6 minuter på 175°C.
Under tiden steker du den fint strimlat lök utan att den får färg tillsätter spenat och vitt vin låt det bli varmt.
Servera med spenaten i mitten och de ostfylld champinjonerna runt om.

Saltimbocca på kalv
4 personer
1/2 kilo kalv (8 medaljonger ca 60 gr styck)
100 gr proscuitto
50 gr mjöl
4 ägg
100 gr riven ost
2 dl vitt vin
1 citron
200 gr smör
½ dl grädde
8 sparris
400 gr färsk pasta

Salt, peppar och salvia

Vispa äggen i en skål.
Blanda mjöl med hackad salvia, salt och peppar i en annan skål.
Banka kalven så den blir tunn och linda sedan en skiva proscuitto runt varje medaljong.
Vänd dem först i mjölet sedan i skålen med det uppvispde äggen.
Lägg direkt i en varm stekpanna och stek på båda sidor 2-3 minuter tills de är ljusbruna.
Lägg köttet i en ugnssäker form, strö över den rivna osten och tillaga i ugn 175°C i 5-6 minuter.
Koka den färska pastan i saltat vatten al dente.
Såsen gör du genom att koka det vita vinet tillsammans med saften av en halv citron. När det återstår ¼-del av vätskan tillsätter du grädden. Reducera i ytterligare tre minuter. Blanda ner det rumstempererade smör i omgångar under omrörning. Ta bort från värmen och smaka av med salt och peppar
Koka sparrisen i 2-3 minuter i saltat vatten

Crème Brulée
8 – 10 pers
1 l grädde
½ vaniljstång (delad)
120 gr strösocker
10 st äggulor

Sätt ungnen på 150°C
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg i en kastrull tillsammans med grädden och koka upp.
Vispa socker och äggulorna pösigt
När grädden är varm häll sakta ner i äggblandningen och vispa kraftigt
Häll upp blandningen i portionsformar och grädda i ugn 50 till 60 minuter, gärna i ett vattenbad.
Ta ut och låt svalna.
Innan servering strör du råsocker på toppen och kanderar toppen med en gasbrännare eller med grillen i ugnen. Sätt ugnen på max grill. Sätt dem tätt under grillelementet tills sockret mörknar. OBS det är viktigt att det går snabbt och är hett så att äggstanningen inte blir varm och stelnar för mycket.
Servera gärna med färska hallon.